Social media. En dan vooral Instagram. Een beter medium is er niet om eens lekker schaamteloos aan zelfpublicatie te doen. Maar ik vraag me echt af wáárom je een half uur nodig hebt om 100 foto’s te maken voor die ene, overbewerkte ‘perfecte’ selfie die je op Instagram post. Sterker nog, waarom moet je die selfie posten?
Veel mensen dromen van reizen en veel mensen maken deze dromen waar. Ik hou er van om nieuwe plekken te ontdekken en maak ook foto’s om een blijvende herinnering te hebben. En ook ik bewerk wel eens mijn foto’s. Maar je zal mij niet kunnen betrappen op een fotoshoot voor die ene perfecte selfie om een idyllisch strand. Toen ik in 2016 in Maleisië was verbaasde ik me al over het doorzettingsvermogen van sommige strandgangers ten aanzien van die ene foto. En ik maak ook wel eens een selfie en ook ik bewerk mijn foto’s. Maar het begint met waarom. Waarom bewerk ik foto’s?
Voor wie doe je het?
Ik bewerk mijn foto’s voor mijzelf. Niet om erkenning van anderen te hebben. Het is een gespreksonderwerp voor thuis of met vrienden. Maar het liefst praat ik over foto’s waar ik niet op sta. Een foto die de sfeer ademt van de plek en het moment en de herinneringen die ik dankzij de foto’s herbeleef. Dat is waarom ik doe wat ik doe op de manier hoe ik het doe.
Het begint altijd met waarom. Waarom je een bepaalde droom wilt najagen is aan jou. Hoe je dit doet en wat je doet ook. Zolang dit allemaal in lijn is met elkaar zal je droom altijd naar jou normen en waarden zijn. En daarmee ook echt jou droom.
Tegenwoordig is de term “influencer” steeds meer in onze samenleving te vinden. Laatst zag ik een talkshow waarin een aantal influencers werden uitgenodigd om te spreken over de mogelijkheid om influencers te betrekken in het aanspreken van de jeugd door de regering. Op zich een prima uitgangspunt. Daarin hoorde ik ook goede dingen. Er werd bijvoorbeeld gezegd dat influencers alleen iets moeten delen op de eigen social media kanalen als zij achter de boodschap staan. Helemaal top!
Waarom doe je het?
Waar ik me over verbaasde, is het gemak waarmee bepaalde vragen of opmerkingen werden ontweken om de eigen situatie te verbeteren. Alles om er voor te zorgen dat het social media plaatje in tact kan blijven. Want eerlijk is eerlijk. Als je aangeeft dat je andere bronnen aanhaalt dan de regering is het natuurlijk niet nodig om aan te geven welke bronnen dat zijn. Zeggen dat je andere bronnen hebt is voldoende. Net als die persoon die elke dag heel Facebook doorleest. Hoeveel waarheid krijg je daar van? Het is maar net welk beeld je in je informatiebubble wilt zien.
Dus plaats jou imperfecte leventje vooral op Instagram. Laten we rauwe plaatjes op Intstagram posten van hoe de dingen echt zijn. Wees trots op wat je hebt bereikt en deel dit op de manier waarop je dit wilt delen. Al dan niet met een filter. Maar weet dat het merendeel van wat je online ziet slechts de oppervlakkige oppervlakte is van het werk, wat soms niet eens zelf is gedaan. Bereik je dromen met alle hobbels en beren op de weg. Deel je kuilen maar weet vooral dat de weg naar je droom nooit vlak is. Zonder wrijving geen glans. Jou droom kan je laten stralen. En daar is geen Instagram fotoshoot of filter voor nodig.