Ik schrijf dit op 1 april 2021 (geen grap). Het boek Dromen is voor Volwassenen is twee maanden geleden gepubliceerd en intussen is er veel gebeurd. Niet alleen zijn er nieuwe podcast afleveringen online gekomen, maar ook wordt de e-boek versie van het boek bijna uitgebracht en worden er nieuwe podcast afleveringen gepland.
Naast al deze praktische acties is er een rode draad in mijn leven die ik de afgelopen vijf jaar heb gebruikt (en wil blijven gebruiken) om mijn dromen waar te maken. En die rode draad is zelfontwikkeling. In de podcast met Thomas de Vries heb ik het hier bijvoorbeeld ook over. Door jezelf te ontwikkelen kun je er voor zorgen dat je de kans op het bereiken van je dromen steeds groter maakt. Maar die kans zal nooit 100% zijn.
Nassim Nicholas Taleb
In het boek De Zwarte Zwaan van Nassim Nicholas Taleb wordt duidelijk waarom. Eerder las ik het boek Skin in the game al van dezelfde auteur. De boodschap in dit laatste boek is duidelijk: als je advies geeft dan moet je dat advies ook zelf opvolgen. Zo kan ik een belegger vragen hoe ik mijn portfolio het beste kan samen stellen. Deze belegger heeft “Skin in de the game” als hij alleen dezelfde aandelen ook in zijn eigen portfolio heeft. Als ik risico loop met mijn investering dan zou deze belegger gelijke risico’s moeten lopen.
Voor mij betekent dit dat ik nieuwe inzichten in het bereiken van dromen moet delen en opvolgen als ik vind dat dit de juiste handeling is. Voorop gesteld, ik kan van niemand weten wat hij of zij exact moet doen om zijn of haar droom te bereiken. Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar alleen op basis van het verleden vermoeden wat ik het beste kan doen. En dat dan ook doen.
Daarom blijf ik mijzelf op allerlei manieren ontwikkelen. Lees bijvoorbeeld eens de blogs op de website rondom het scherp houden van je zaag. Uit De Zwarte Zwaan haal ik een kernboodschap. En dat is: Je kunt niet voorspellen wat je moet doen om je droom waar te maken omdat je niet weet hoe groot de factor is die onzeker is.
We kennen allemaal wel de klokkromme. Mocht je hier onbekend mee zijn, dit is de standaard verdeling en meer informatie vind je hier. Binnen allerlei onderzoeken zoeken we naar het betrouwbaarheidsinterval. Oftewel: kun je met 95% zekerheid zeggen dat je zeker bent? Het lastige hiervan is dat er altijd een factor blijft die onzeker is. Die factor kan geluk zijn. Soms is geluk genoeg en bereik je dankzij geluk je droom. Maar nog vaker moet je de juiste dingen doen om je droom te bereiken, maar kun je door het omgekeerde van geluk (pech) je droom toch niet bereiken.
De Gouden Combinatie
Geluk is met de domme. En soms kun je maar beter niet te veel nadenken over de dingen die mis kunnen gaan. Maar met een plan kun je jouw dromen dichterbij laten komen. Maar dan nog zullen de effecten van moeilijk voorspelbare gebeurtenissen een rol kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan alle ondernemers die in januari 2020 een nieuw bedrijf zijn gestart. Alle dromen die ik tot nu toe heb kunnen waarmaken zijn het gevolg van een combinatie van hard werken, een plan maken en dat volgen, een stukje gunnen en tot slot geluk. Deze Gouden Combinatie zorgt er voor dat mijn dromen waar kunnen worden gemaakt. Is dit ook de combinatie die jouw dromen laat waarmaken?