Als er iets is wat mij is opgevallen sinds we te maken hebben met de coronapandemie is het dat we bewuster zijn. Of het nu gaat om het bewustzijn om de dingen die je nu niet meer kan doen of het maken van andere keuzes in je leven. Er zijn genoeg mensen die in deze tijd hebben besloten om het roer om te gooien op welk gebied dan ook. Luister maar eens naar de podcast aflevering met Maarten de Groot & Judtih Noordzij over hun reis door Europa die gepland stond maar door corona moest worden aangepast. Of de aflevering met Bart Jan Cune waarin hij aangeeft hoe de dagen in coronatijd allemaal hetzelfde lijken. Hoe zorg je dat je uit die sleur komt? Door simpelweg iets anders te gaan doen. Een van de grote dingen waar wij zelf in ons huis mee bezig zijn geweest het afgelopen jaar is duurzaamheid.
Stap terug in de tijd
Niet heel ver terug, maar sinds we het koopcontract van ons huis hebben getekend in 2019. Voor ons zijn er een aantal zaken belangrijk. Een van deze zaken is duurzaamheid en we willen zo zelfvoorzienend mogelijk zijn. Dit begon in het begin met het verbouwen van het huis om beter geïsoleerde ramen en kunststof kozijnen te hebben. Daarna ging het verder met een regenton om regenwater op te kunnen vangen voor de tuin. Maar ook kleine reparaties waardoor het water van de stortbak niet meer automatisch doorliep. Veel van deze dingen hebben we moeten uitbesteden want beide zijn we niet de meest handige klussers. Maar uiteindelijk zorgen deze kleine dingen er wel voor dat ons huis meer duurzaam is geworden.
Wat een geluk, er kwam een pandemie
In maart 2020 kwam de eerste lockdown vanwege de corona pandemie. We zaten bijna een jaar in ons huis en konden aan de slag met een vervolgstap in onze duurzaamheid. We kozen voor een stap in de vorm van een moestuin. Daarbij hebben we een vierkante meter moestuin aangeschaft en zijn we gewoon gaan proberen. We hebben gekeken hoe het zaaien werkte en kleine plantjes het deden in de moestuin en tot de dag van vandaag is zowel de tijm als peterselie nog te gebruiken. In de podcast met William van den Brink heb ik het over zijn moestuin en bespreken we onder andere de problemen die we kunnen tegenkomen. Inmiddels heb ik bijna dagelijks een snail watch maar het blijft een hardnekkig probleem.
Dit jaar hebben we nieuwe planten gekocht voor een theetuin en hebben we wat andere groenten gezaaid. Maar we hebben ook een nieuwe stap gemaakt dankzij een online zoektocht. Deze zoektocht bracht ons bij eventuele mogelijkheden om gekochte groenten te hergebruiken. Ook hebben we in huis nog meer gezaaid om meer verse kruiden voor de zomer te kunnen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan basilicum, pepers, kamille en bieslook. Maar ook de “hergebruikte” groenten zoals paksoi, bleekselderij en prei. En ook hier gaan we gewoon weer propberen. We zien wel of het iets wordt, maar als het werkt is het mooi en zo niet dan hebben we geleerd.
Daarnaast zijn we wat actiever bezig met kiemgroente op kiemschaaltjes. Ook zijn we aan het zoeken hoe we onze moestuin in de buurt kunnen benutten. Door bijvoorbeeld peterseliepesto te maken of iets anders wat makkelijk met de buren te delen is. Van andere buren hebben we vorig jaar peren gekregen van de perenboom die zij in de tuin hebben. Uiteindelijk kun je op deze manier samen de verschillende middelen benutten. Dit zorgt voor meer sociaal contact, minder verspilling en uiteindelijk een meer duurzaam bestaan.
We proberen van alles om onze leefwijze verder te verduurzamen. Het helpt dat we in staat zijn om creatief in de keuken te zijn. Op die manier hebben we zo min mogelijk afval. Hoe kleiner onze voetafdruk is, hoe langer we van deze aarde kunnen genieten. En als we allemaal op die manier de natuur kunnen blijven respecteren kunnen we ook allemaal onze dromen waarmaken. Wat zou voor jou de manier zijn om een eerste stap in een meer duurzaam bestaan zijn?